Adevărata problemă a bisericii

În data de 9 martie devine executorie decizia Curții Constituționale de scoatere a religiei din programa obligatorie școlară. Prilej perfect pentru deontologii de facebook să-și împartă părerile, să-și ascută ghearele în discuții și, când argumentele nu mai funcționează, să mai scape câte o înjurătură printre taste. Doar știm cu toții câte scandaluri au pornit de la “scuză-mă, era i-ul prea aproape de u”.

Nu vreau să-mi exprim părerea asupra subiectului, cred că nu ar fi corect atâta timp cât nu am un copil care să fie pus în situația respectivă. E o temă delicată, oare ar fi mai bună o oră de religie, una de istorie a religiilor sau una de etică? Probabil ar fi bună și o oră în care să li se explice copiilor cum să nu își ia credite în franci peste câțiva ani, dar asta e altă discuție.

La Suceava a fost organizat un marș pentru predarea religiei în școli la care au participat aproximativ 600 de persoane. În același timp, BOR a convins mai multe vedete (discutabil) să apară în videoclipuri de susținere a aceleiași cauze. Deși îmi e greu să-l citesc pe Buzdugan, un om care nu prea înțelege sensul cuvântului “furt”, cum apreciază el religia. Oricum, lăudabilă deschiderea bisericii către un mediu nou de promovare.

Problema adevărată a bisericii provine din atitudinea rigidă și superioritatea pe care o arată față de cei care ar trebui să umple lăcașurile de cult. În fond, nimeni nu elimină religia din școli, doar o condiționează de completarea unei cereri.

Dar asta nu e nimic. În România se construiește o catedrală de 400 de milioane de euro, asta la prima strigare. De ce? Nu știm, pentru că trebuie. În Făgăraș, un oraș care mai are vreo 20 de mii de locuitori, se construiește o catedrală poleită cu aur. În același timp, mitropolitul Ardealului ne lămurește că nu este treaba BOR să construiască școli și spitale, asta este obligația statului, treaba ei este să construiască biserici. Perfect de acord, dar banii de cupole poleite cu aur de unde vin?

E cam greu să aștepți smerenie când vezi grandomanie la fiecare pas.begging1

Foto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>