5 lucruri mai grave decât “The Romanians are coming”

Am văzut aseară prima parte a deja celebrului documentar „The Romanians are coming”. Știți care e sentimentul care te încearcă prima dată? E mila. Nu, nicidecum nu e regretul profund afișat de primul ministru și de ambasadorul României la Londra că am fi băgați toți în aceeași oală. Pentru că documentarul prezintă niște realități evidente cu ajutorul câtorva personaje. Cum poate să îți provoace repulsie un om care a plecat de acasă doar ca să câștige bani pentru a-și opera fetița cu probleme la picior?

Înainte să-i criticați pe cei care nu au făcut altceva decât să realizeze o producție media adevărată, gândiți-vă la câteva lucruri:

 1. Există mii de copii în România care trăiesc pe munți de gunoaie, merg la școală o dată la câteva zile și dorm impreună cu șobolanii. A fost nevoie să vină o familie din Olanda ca să le ridice case, o grădiniță și să îi spele o dată la câteva zile! Aveți aici o oră de imagini dure, prezentate la emisiunea „În premieră”, credeți ca a luat cineva vreo măsură după ce au apărut la tv?
 2. 4.6 milioane de români trăiesc la limita sărăciei. 1 din 3 copii trăiește în sărăcie, iar procentul ajunge la 50% dacă ne referim doar la mediul rural. Români, țigani, maghiari, oameni.
 3. Există copii care fac naveta pe jos kilometri întregi pentru a ajunge la școală. Din 2007 până în 2011 au fost închise 1781 de școli și 1534 au fost comasate.
 4. 3 milioane de români au plecat în străinătate pentru că nu mai consideră România un loc în care să trăiești decent. Medici, directori, îngrijitori de bătrâni și gunoieri.
 5. Și apoi ar mai fi băiatul ăsta… El și încă 343 ca el i-ar ridica statuie lui Hitler și ar extermina toți țiganii.

rasismAvem o țară plină de probleme, iar ignoranța nu ne va scăpa de ele. Avem de ales între a căuta soluții și a protesta la adresa unora care ne arată că avem probleme reale pe care le toți le ignoră. În buletinele celor prezentați în documentar apare naționalitatea română, fie că ne place sau nu. În plus, nu a existat nicio generalizare în cadrul primului episod, tot ce am văzut au fost povești de viață extrem de triste.

Și dovada înțelepciunii la englezi.

Comments

 1. By claudia

  Reply

  • By Marius

   Reply

 2. By silviu

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>