Sindromul Stockholm la români

În ultima lună România a devenit cumva ținutul în care procurorii și inspectorii ANAF sunt cei mai importanți oameni din stat. Politicienii refuză să mai semneze contracte de investiții de teama cătușelor, comercianții și-au adus aminte că în schimbul banilor trebuie să dea bon fiscal, ce mai, avem impresia că am adormit și ne-am trezit brusc într-o țară normală.

Doar că ce e val ca valul trece, așa că au început să apară anumite intoxicări în presă, la tv și pe rețelele sociale. Au devenit virale “închiderea xeroxului  de la Universitate pentru 5 lei”, “suspendarea activității PUB 18 pentru 3.18 lei” și “confiscarea urzicilor unei bătrâne”. Mai nou se aude că mămicile își avertizează copiii că dacă nu sunt cuminți îi vor da inspectorilor anti-fraudă.

Problema este că toate aceste știri sunt false. Informațiile prezentate sunt denaturate, faptele sunt prezentate parțial sau sunt pur și simplu inventate. Cine și de ce acționează în acest fel nu știu, dar știu că presa poartă o mare parte din vină când publică astfel de articole fără un minim de documentare. Astfel că ANAF s-a transformat în ultimele zile într-o agenție de presă și dă comunicat după comunicat pentru a dezminți aberațiile zburătoare din media.

Zilele trecute au ieșit în stradă zeci de comercianți constănțeni ca să protesteze împotriva “abuzurilor” inspectorilor ANAF. “Să se aplice legea, dar nu cu excesul ăsta de zel” zicea un domn pe-acolo. În traducere liberă, aplicați legea, dar aplicați-o altora, nu mie.

Apoi mai sunt cei care urlă în stânga și în dreapta că închiderea unor magazine afectează și bugetul statului, fiindcă ei nu vor mai plăti nici ceea ce plăteau până atunci. Profund greșit. Cine vrea să își ia o pâine și-o va lua oricum, indiferent dacă tu ai sau nu magazinul deschis. Singura diferență este că o va lua de la cineva care dă bon fiscal și are toate actele în regulă. Așa ajung unele afaceri legale să își crească vânzările cu 30%.

S-a panicat puțin domnul prim-ministru că ar putea pierde și puțina încredere pe care o mai are și s-a hotărât să modifice legea după care funcționează controalele ANAF. Probabil nu i-a convenit că s-au strâns un miliard de euro din combaterea evaziunii și numărul caselor de marcat a crescut cu 25%.

Avem defectul ăsta de a empatiza cu infractorii. Nu de mult îi plângeam de milă lui Gigi Becali și făceam pagini de facebook în care ceream eliberarea lui. O fi greșit și el, dar a construit biserici și a ajutat oameni sărmani. Gică Popescu? A picat la mijloc, chiar nu mai știm să ne respectăm valorile… Elena Udrea și Monica Iacob Ridzi? Serios, sunt femei, au probleme de sănătate, cum să trăiască în condițiile mizerabile din închisoare?

Treziți-vă, dragi victime, și realizați că de 25 de ani îi țineți în brațe pe infractori în timp ce aceștia vă fură și ultimul leu din buzunar. Leu fiscalizat, bineînțeles.

anaf

Sursă foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>