Sibiu vs. Brașov, de la cineva care a locuit în ambele orașe

Sibienii și brașovenii au o problemă existențială și nu se pot decide care dintre ei au fost primii în Ardeal. Ce unguri, ce sași… aici problema  e cu cei din județul vecin. Dacă locuiești într-unul dintre cele două județe, ai auzit cu siguranță despre “oltenii ăia din Sibiu” sau de “moldovenii din Iașov”.

Am locuit cam 6 ani în Sibiu și unul în Brașov, așa că o să pretind că sunt mai în temă decât comentatorii ziarelor online locale să îmi dau cu părerea despre subiect.

Ca să ne înțelegem de la început: faptul că te-ai născut într-un loc nu îți pune nicio medalie la gât. Degeaba pretinzi că Sibiul e înaintea Brașovului, mai și aduci argumentul cultural în discuție, iar apoi scrâșnești din taste și inserezi o înjurătură de la mama ei. Tocmai i-ai ridicat pe cei pe care îi critici. Iar asta e valabil pentru toți cei care au o conexiune la internet și abia așteaptă să mai vadă un articol care aduce în discuție județul vecin.

Acum că am stabilit cine e irelevant în povestea asta, mă gândesc să vă împărtășesc impresiile personale.

CULTURĂ și EVENIMENTE

Aici câștigă Sibiul, no questions asked. Faptul că a fost capitală culturală europeană în 2007 încă aduce beneficii Sibiului și probabil că va mai aduce încă vreo 10 ani. FITS e al 3-lea festival de teatru ca importanță din lume, există un festival de jazz renumit, există Red bull Romaniacs, Sibiu Rally Challenge, Artmania, Feeric Fashion Days, Astra Film Festival, Tiff Sibiu și încă vreo 30 de evenimente care ar merita menționate.

De partea cealaltă, Brașovul va pierde imens pentru că a ieșit din cursa pentru capitala culturală europeană 2021. Aici e doar vina autorităților locale. Chiar cred că Brașovul este peste Timișoara și Baia Mare, însă acestea sunt în finală, iar Brașovul nu. Bad management, domnule Scripcaru.

SPORT

Câștigă Brașovul. Sibiul merge bine la baschet cu CSU, însă Brașovul mizează pe Corona la handbal și la hochei. La fotbal, Voința renaște din ligile inferioare, iar FC Brașov e în liga a doua.

INFRASTRUCTURĂ

Greu de spus, să zicem că e egalitate. Dacă ne gândim doar la infrastructura rutieră din orașe, cred că în Brașov se circulă cel mai bine din toată România. Bulevarde mari, multe sensuri giratorii, sensuri unice bine-gândite, visul șoferilor. Sibiul are momentan un aeroport. Nu are atâtea curse pe câte și-ar dori, dar tot e mai bine decât o pistă fără aeroport. În plus, din Sibiu intri direct pe autostradă. Ok, ieși după 25 de km fiindcă ne place să construim de mântuială, însă nu asta era ideea.

Untitled

MALLURI, CLUBURI & FREE TIME

Winner: Brașov. Nu mă înțelegeți greșit, nimic nu se compară cu farmecul din centrul Sibiului, însă de multe ori farmecul dispare după ce ieși din perimetrul de 500 de metri pătrați. În schimb, Brașovul are mult mai multe locuri în care să-ți petreci timpul. E oarecum normal, fiind de două ori mărimea Sibiului. Iar dacă vorbim de cluburi, cele 3 cluburi din Sibiu chiar sunt ok, dar au o mare problemă: atâtea sunt, 3!

Mai fascinant e că Sibiul nu are un mall în anul 2016. Promenada Mall e o glumă, așa cum singurul cinema din oraș este o poantă demnă de 1 aprilie. Nici Brașovul nu stă strălucit, însă a apărut Coresi, iar Afi construiește încă un mall în centru. Să nu uităm că brașovenii nu trebuie să iasă din oras să servească niște crispy strips.

ECONOMIE, INDUSTRIE ȘI SALARII

Ca să nu supăr pe nimeni, am să dau niște statistici și trageți voi concluziile: sibienii câștigă cu câțiva lei mai mult decât brașovenii. Marile companii din Brașov au peste 27.000 de angajați, în Sibiu numărul atinge vreo 15.000. Raportându-ne și la populația județelor, cred că e egalitate.

TURISM

Aici e mereu o dispută amuzantă, însă realitatea e că evenimentele din Sibiu nu pot atrage mai mulți turiști decât Poiana Brașov. Chiar dacă uneori o noapte de cazare la un hotel în poiană depășește 3 zile de concediu în Dubai, statistica ne arată că Poiana Brașov e un magnet pentru turiști. Vreți cifre? În primele 11 luni ale anului 2015, Sibiul a avut 475 de mii de turiști, iar Brașovul, 940 de mii. Case closed.

brasov_on_foggy_night_by_t_e_q_u_i_l_a

Probabil am mai putea găsi vreo 10 categorii, dar simt că mă întind prea mult, iar principalele elemente le-am menționat. Concluzia este că, în acest moment, Brașovul este peste Sibiu, iar asta o spune cineva care trăiește în orașul care l-a dat țării (să ne iertați) pe Iohannis.

Analiza e obiectivă. Subiectiv vorbind, vă spuneam, Sibiul are un farmec care nu poate fi egalat de alt oraș al țării.

Foto: 1, 2

Comments

 1. By Alex

  Reply

 2. By moga 2

  Reply

  • By Marius Moga

   Reply

   • By Adrian

    Reply

 3. By moga 2

  Reply

 4. By Mihaela

  Reply

  • By Adrian

   Reply

 5. Reply

 6. Reply

 7. By Mamaligar de.moldova ce a vazut toata tara

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>