Nepurtarea centurii de siguranță e o boală. Trateaz-o!

92 de persoane la un milion de locuitori mor în fiecare an pe șoselele din România. Fac eu calculul pentru tine, pe an sunt între 1500 și 2000 de morți și aproximativ 6000 de răniți grav în accidentele rutiere.

Știm cu toții că avem o infrastructură demnă de secolul trecut, știm că probabilitatea să apară cineva pe contrasens este mai mare decât în alte țări, dar suntem atât de inconștienți încât avem încredere că nu o să ni se întâmple nouă. Noi suntem norocoși din fire, am donat ceva la biserică săptămâna trecută sau avem un X5 care sfidează legile fizicii în momentul impactului. Altfel nu văd de ce suntem atât de naivi încât ignorăm centura de siguranță de parcă ar fi o piesă decorativă.

Astea sunt faptele: 48% dintre șoferi nu poartă centura în localități, 30% în afara localităților și 23% când circulă pe autostradă. Probabil mai multe autostrăzi ne-ar educa în acest sens.

Citeam la Cabral consecințele accidentelor asupra celor care nu poartă centura de siguranță în trafic. Există discuții referitoare la declanșarea airbag-ului când șoferul nu poartă centura. Indiferent dacă se declanșează sau nu, uite o realitate: o să doară.

  • fără centură și fără airbag – inerția îți împinge corpul în față, pieptul și capul vor izbi volanul și chiar la 30 km/h s-ar putea să ai urmări serioase

  • fără centură și cu airbag – te vei lovi de un balon cu gaz care se declanșează cu 300 km/h și cel mai probabil vei aluneca în spațiul de la picioare cu o coloană ce se va deforma precum un arc

  • dacă ești unul dintre cei care își cumpără o carabină pentru a păcăli sistemul să creadă că centura este cuplată, felicitări, tocmai ți-ai evaluat viața la 5 lei

Gândește-te pentru o secundă dacă ai un cunoscut care a avut un accident rutier. Era șofer bun? Probabil, majoritatea sunt, dar la volan nu te poți baza numai pe tine. Știi pe cineva care a avut mai mult de suferit pentru că purta centura? Posibil, dar accidentele care implică un incendiu sau scufundarea mașinii reprezintă 0.5% din total. Tot nu ești convins? Uite încă ceva interesant, 21% dintre șoferi au recunoscut că uneori conduc sub influența băuturilor alcoolice.

Ai avea nevoie de ore întregi să citești toate argumentele valide folosirii centurii de siguranță, dar motivele de mai sus ar trebui să fie suficiente pentru a înceta să fii un idiot și să ții mai mult la viața ta.

Foto

Comments

  1. By silviu

    Reply

    • Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>