Gata cu religia. Cum rămâne cu celelalte materii?

Au fost anunțate acum câteva zile rezultatele simulării de la Evaluarea Națională. Vestea bună este că procentul promovaților a crescut față de anul trecut, vestea proastă este că în 20 de ani vom fi o țară de idioți. Nu că acum am duce-o foarte bine, dar viitorul pare sumbru când te gândești că unul din doi elevi a luat sub 5 la un examen banal.

Să ne înțelegem, nu trebuie să fii un geniu ca să iei sfântul cinci. De fapt, în clasa a 8-a cinci-ul nu este sfânt, este încă o secere. Sfânt devine în facultate când ai un profesor care s-ar putea să vrea să te vadă și în toamnă doar pentru că nu și-a băut cafeaua în dimineața examenului.

S-a creat în ultimul timp falsa impresie că nu este o mare problemă dacă nu iei Evaluarea Națională sau Bacalaureatul. Avem prea mulți studenți în universități și prea puțini meseriași. Prea mulți șomeri cu diplomă de licență și prea puțini sudori. Perfect de acord, dar de ce trebuie neapărat să trăim într-o țară în care instalatorul urăște gramatica mai mult decât îi urăște pe politicieni?

Moise Guran ne exemplifică cum se poate demonstra statistic că românii sunt cei mai deștepți europeni. Problema e că inteligența asta e valabilă pentru vârfuri. Dacă vorbim de medie, aflați că un studiu al Comisiei Europene din 2009 arată că 40.4% dintre elevi au rezultate slabe la citire. La citire! Penultimii din Europa, cot la cot cu frații bulgari.

Facem dezbateri pe la televizor după fiecare sesiune de Bacalaureat, schimbăm ministru după ministru la Educație și apoi ajungem la aceeași concluzie: ăsta e nivelul. Chiar nu se întreabă nimeni cum de jumătate dintre elevii de clasa a 8-a nu iau notă de trecere, dar aproape nimeni nu rămâne corigent? Bine că facem dezbateri după dezbateri pentru ora de religie, dar uităm că școala românească produce analfabeți cu diplome.

Foto

Comments

  1. By Roberta

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>