Am citit cartea lui Marian Godină. Bun tare.
Am comandat cartea lui Marian Godină de pe curteaveche.ro cu livrare prin Poșta Română (da, știu, sunt masochist). A ajuns cateva zile mai târziu, venind de la emag prin Fan Curier. Nebănuite sunt căile polițiștilor. Și trecând peste preambulul reușit, vreau să vă spun că am primit cartea și am terminat-o vreo 3 ore mai târziu. Da, 3 ore consecutive. Nu sunt genul care citește ore în șir (fără să adoarmă), însă mi s-a părut că autograful de pe prima pagină merită să nu lași cartea din mână până nu ajungi la ultima pagină.
Cartea nu e grea. Nu e scrisă nici de vreun Freud, nici măcar de vreun inspector-șef, însă arată exact întâmplările prin care trece un polițist român. Dacă vă ajunge în mâini să vă așteptați la un limbaj colorat, presărat cu înjurături. De ce? Pentru că Marian Godină din carte este același Godină care postează pe facebook, același cu polițistul care stă în intersecție și același care dă cu subsemnatul pentru că a îndrăznit să amendeze vreo somitate locală.
Cele 188 de pagini par o primă parte a unei biografii. Câteva din întâmplările povestite au fost publicate și pe facebook și au stârnit atâta interes. Cel mai mult mă bucură că ce citesc e autentic. Dincolo de sarcinile de serviciu, polițistul e om. Iar omul care ne dă flashuri din sens opus nu se sfiește să recunoască cum a plâns când a fost umilit de un inspector șef sau cum l-a rănit o fată. Cine s-ar fi gândit că polițiștii au sentimente?
Din punctul meu de vedere, Marian Godină este un avertizor de integritate, adică o persoană care aduce la cunoștința publicului sau autorităților activități imorale sau ilegale petrecute într-o organizație publică sau privată. Nu mulți știu ce este un avertizor, dar găsiți aici legea care îi apără pe aceștia. Recent, a fost pusă în scenă o piesă de teatru exact cu această temă – Oameni obișnuiți.
Citind întâmplările prin care a trecut Marian Godină, realizezi cât de infectată este Poliția Română. Clasicul “Cum te cheamă? Stai sa dau un telefon” când oprește pe cineva în trafic, planul de amenzi, decizii aberante luate pentru “confortul” șefilor din poliție, toate astea sunt realități care pot fi combătute doar când vor apărea câteva sute de Godină. Iar un sistem bolnav nu știe decât să dea ordine de închidere a unei pagini de facebook, nicidecum să-și promoveze oamenii adevărați.
Într-o societate normală, Flash-uri din sens opus ar fi reprezentat pentru Poliția Română mai mult decât greutatea în aur a 100 de cărți. Da, într-o societate normală.
Până atunci, eu vă recomand să-i cumpărați cartea. E un minim efort pe care îl putem face ca să arătăm că îl susținem. Bun tare, cum ar zice Marian.